Maak een afspraak

Schilfers, roodheid en zelfs barstjes in je huid?
“Help, mijn huid lijkt wel wel een oud schilderij!”

Herken je dit, dan heb je vast en zeker last van een droge huid Help ik heb een droge huid!

Met name in de koude wintermaanden dreigt onze huid uit te drogen. Wanneer de huid te veel uitdroogt kan er eczeem en zelfs en huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.

Hoe ontstaat een droge huid?
In de normale situatie bestaat er een evenwicht in de waterhuishouding van de huid met de omgeving. De huidbarriére bestaat voornamelijk uit vetten. Indien deze vetten minder wordt dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een droge huid. Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Een droog huidtype zal sneller last hebben van een slechte vochtbalans. Maar ook de vette huid kan uiteindelijk gedehydrateerd raken. Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde cosmetica gebruiken. Vaak is sprake van een vicieuze cirkel. Ze gebruiken sterk reinigende producten, borstels of te grove scrubs om hun glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar ze bereiken het omgekeerde. De beschermlaag van hun huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden als puistjes.

De belangrijkste oorzaken van uitdroging van de huid zijn:

  • Stoffen die de huidvetten doen verdwijnen
    Water, zeep en andere reinigingsmiddelen. Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het is dus een beruchte denkfout die veel mensen maken: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. Mensen met jeuk en droogte van de handen hebben de neiging om deze minutenlang een onder een stromende koude kraanwater te zetten omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn, worden ze nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk net zo hard weer terug. Juist in deze corona tijd zie ik veel mensen met extreem droge handen van het vele wassen.
  • Omgevingsfactoren
    Er is een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen. Kamers met centrale verwarming in woon-en werkomgeving zorgen voor een droge atmosfeer. De koude wintermaanden brengen ook koude droge lucht met zich mee.
  • Huidziekten
    Sommige huidziekten gaan gepaard met een droge huid. Bekend zijn patiënten met atopisch eczeem en de zogenaamde “vis schubben huid” oftwel ichthyosis; deze patiënten hebben een abnormale aanmaak van de opperhuid, met als gevolg een overmatige schilfering en verlies van water.
  • Ouderdom
    Helaas is een droge huid ook een kwaal die bij oudere mensen, met name aan de onderbenen en onderarmen vaak wordt gezien. Het is bekend dat de verouderde huid het vermogen verliest om water vast te houden met als gevolg verlies van elasticiteit en stugger worden van het bindweefsel. Deze “schade” in de opperhuid en de lederhuid wordt ook verklaard doordat de oudere huid relatief langer is blootgesteld aan schadelijke omgevingsfactoren (vooral de inwerking van toxische stoffen en zonnestralen).

De Behandeling

Ik help je graag om een droge of vochtarme huid te herstellen.

Een droge huid heeft behoefte aan producten die de natuurlijke lipides aanvullen. De lipide laag werkt als een barrière om vocht in de huid te houden en irriterende stoffen buiten te houden. (Sluit de huid als ware af en gaat verdampen tegen!) Voedende producten helpen om deze barrière te herstellen. Naast het herstellen van de barrière is het van belang om voldoende hydraterende producten te gebruiken. De combinatie zorgt ervoor dat de huid beter in staat is vocht in de huid te houden door enerzijds het afsluiten van de huid en anderzijds het vasthouden van het vocht in de huid.

Bij een bezoek aan de salon zal ik de huid analyseren en vaststellen welke behandeling en met name hydraterende producten het beste passen bij uw huid.

Wat kun je zelf doen, mijn tips!

  • Douche kort (maximaal 5-10 minuten) en niet te heet (rond 36 graden)
  • Douche niet dagelijks maar om de dag
  • Gebruik daarbij een bad/douche gel of olie zonder parfum
  • Smeer uw gehele huid na het douchen in met een invettende of hydraterende bodylotion immers wat wegspoelt door het putje moet je aanvullen uit een potje 
  • Smeer uw onderbenen extra goed in. De onderbenen drogen vaak als eerste uit
  • et de verwarming thuis niet op de heetste stand
  • Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de lucht vochtig te houden. Ventileer de kamer overdag, zet bijvoorbeeld een raampje open
  • Smeer de handen na het wassen in met een hoogwaardige handcrème
  • Smeer uw gezicht dagelijks in met een rijke hydraterende gezichtscreme