Maak een afspraak

Wat zijn rimpels eigenlijk?

Als je kijkt op Wikipedia is een rimpel gewoon een vouw in het huidoppervlak. Bij een permanente rimpel is sprake van een breuk veroorzaakt door het verzakken van de huidstructuur als gevolg van een teruglopende aanwezigheid van een tweetal eiwitten in de huid te weten, collageen en elastine.

Simpeler gezegd, vanaf je dertigste levensjaar maakt je huid minder elastine en onderhuid bindweefsel aan waardoor je huid verslapt en er rimpelvorming ontstaat.

De meest voorkomende en bekendste rimpels zijn, voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes en mondrimpels.

Wat zijn oorzaken van rimpels

Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van rimpels.

  • Slechte voeding, zoals suiker en alcohol
  • Het hormonaleverouderingsproces, hetgeen vooral bij vrouwen na de menopauze
  • Natuurlijk verouderingsproces, hetgeen versterkt kan worden door andere factoren zoals rokenen stress.
  • Veroudering als gevolg aan blootstelling aan zonlicht. Uv-straling is een van de belangrijkste oorzaken voor een vroegtijdige veroudering van de huid worden.

Wat kan je zelf doen tegen rimpels met mijn tips!

Door een gezonde levensstijl* en juiste bescherming tegen zonlicht (gezichtscrème met bescherming tegen UV-straling) kun je rimpelvorming iets afremmen. Zijn er al (fijne) rimpels, dan zijn er voldoende goed producten die je kunt proberen. Uiteraard kan ik je hierover adviseren.

Mijn belangrijkste tips:

  • Gebruik dagelijks een goede UV-bescherming, ook in de winter.

UV- straling is een van de belangrijkste oorzaken voor een vroegtijdige veroudering van de huid, en het eenvoudigst om tegen te gaan: simpelweg kleding dragen en een crème met juiste bescherming aanbrengen op lichaamsdelen die aan zonlicht blootgesteld worden.

  • Stop met roken, roken versnelt de afbraak van collageen en elastine in de huid en nicotine vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloedtoevoer naar de huid. Gevolg een grauwe huidskleur en meer rimpels.
  • Gebruik retinol, retinol is afgeleid van vitamine A-zuur, het enige ingrediënt waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de huid kan verjongen. Vitamine A-zuur (ook wel bekend als tretinoïne) stimuleert namelijk de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine. En dat is nou precies waar je huid behoefte aan heeft als je ouder wordt.
  • Eet gezond en vermijd stress

De behandeling

Het huidverouderingsproces kan niet stopgezet worden. Wel is het mogelijk om huidveroudering te vertragen en rimpels zichtbaar te verminderen Optimale verzorging van de huid is het sleutelwoord. Ik heb daar verschillende behandelingen en producten voor. Boek snel een kennismakingsbehandeling, zodat ik precies kan vaststellen welke behandeling het beste aansluit.

Wil je naar aanleiding van dit Blog meer weten of wil een afspraak maken voor een behandeling, neem gerust contact met me op.

* Onderzoek aan de Erasmus Universiteit onder 2700 Rotterdamse 50-plussers toonde aan dat vrouwen die een gezond voedingspatroon hebben, met veel groenten en fruit, minder rimpels in het gezicht hebben dan vrouwen die ongezond eten. Bij mannen leek het niet uit te maken of iemand gezond of ongezond eet.