Maak een afspraak

Een van de meest voorkomende huidproblemen waar je mee kunt worstelen is Acne. Voor iedereen en vooral jongeren is Acne een van de vervelendste huidproblemen en kun je er enorm onder gebukt gaan. Concreet is Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de een zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die zelf psychische problemen kan geven. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen. In deze blog folder leest u over de behandeling van acne en wat u zelf kunt doen.

Wat is Acne en hoe ontstaat het?

Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Meestal begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Als te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en verstopt de uitvoergang van de talgklier. Deze talgophopingen worden mee-eters genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). In de talgklieren zitten bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica. Een grote boosdoener in mijn ogen zijn de make-up removers in de vorm van doekjes, makkelijk maar een bron van ellende.
Ook mechanische factoren (druk en wrijven) kunnen acne verergeren. Voorbeelden hiervan zijn acne onder de kinrand van een helm en wat te denken van ‘maskne’ nu we allemaal de hele dag rondlopen met onze mondmaskers. Tenslotte zijn er verschillende geneesmiddelen die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan of verergeren van acne, bijvoorbeeld prednison en middelen tegen tuberculose en epilepsie.

In tegenstelling tot vele verhalen die de ronde doen wordt Acne wordt niet veroorzaakt door:

 • Het eten van bepaald voedsel. Vooral varkensvlees, chocola en patat worden als boosdoeners beschouwd. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft dit nog niet aangetoond, wel zie ik in de salon regelmatig mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde levensmiddelen. Vaak weet je dat zelf het beste.
 • Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol, evenals vitaminetekort. Het heeft geen zin om vitaminepreparaten tegen acne te slikken.
 • Slechte hygiëne, acne is geen infectieziekte en wordt dus nooit van de ene mens op de andere overgedragen.
 • Transpiratie. Talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken. Sterk transpireren heeft geen invloed op de ernst van acne.
 • Spanningen of stress. Wel kan ernstige acne aanzienlijke psychische spanningen oproepen (minderwaardigheidsgevoel).

De behandeling van Acne

Hoewel de behandelmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Vandaar dat ik altijd een behandeling in kuurverband zal adviseren.

Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat acne ‘rustig’ wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan, is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welk anti-acne middel bij de behandeling gebruikt kan worden. Het is goed om te realiseren dat de behandeling van acne altijd even tijd nodig heeft voordat je effect ziet. Meestal duurt het minstens één tot drie maanden voordat een bevredigend resultaat is bereikt.

Wat kun je zelf doen, mijn tips!

 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
 • Verwissel uw kussensloop regelmatig, zodat uw gezicht op een schone ondergrond ligt.
 • Knijp de puistjes zelf niet uit. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming. Daarnaast ontstaan er hierdoor korstjes en vlekjes die vaak meer opvallen dan de acne zelf.
 • Reinig de huid niet met heet water, zeep en veel alcohol. Dit droogt de huid uit, waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
 • Gebruik acneproducten op minerale basis die geschikt zijn voor jouw huidtype en acnesoort, ik adviseer je graag.
 • Huidverzorging en make-up geeft de minste irritatie wanneer de producten geen parabenen en parfum bevatten en op minerale basis zijn.
 • Veel Acne kan wel leiden tot stress en psychische problemen, blijf daar niet mee lopen maar zoek hulp.

Wil je naar aanleiding van dit Blog meer weten of wil een afspraak maken voor een intake, neem gerust contact met me op.